Valincidenten komen veel voor bij mensen van 65 jaar en ouder, en is de voornaamste oorzaak van letsel in deze leeftijdscatergorie. Per jaar belanden er 103.000 65-plussers op de spoedeisende hulp na een val. Ernstige gevolgen zoals pijn, een trauma, verlies van het vertrouwen in het uitvoeren van alledaagse activiteiten en onafhankelijk worden kunnen hierbij komen kijken. Bij de meeste valincidenten spelen er meervoudige factoren, maar een verminderd evenwicht en zwakte in de beenspieren dragen bij aan het grootste deel van de valincidenten.
Het doel van valpreventie is om deze valincidenten te verminderen door middel van een oefenprogramma waarin gewerkt wordt aan de spierkracht en de balans.
Om een indruk te krijgen van de beginsituatie worden er eerst een aantal testen afgenomen. Deze testen geven informatie over de spierkracht, het spieruithoudingsvermogen en de balans. Hiermee kunnen we de beginsituatie inschatten.
Het Otago-oefenprogramma bestaat uit oefeningen op verschillende niveaus, aan de hand van de informatie uit de beginmeting wordt een niveau gekozen. Tijdens een aantal sessies wordt het programma met de oefeningen uitgelegd. De bedoeling van het programma is dat het op den duur zelfstandig thuis uitgevoerd kan worden, tussentijds zullen er (telefonische)afspraken zijn om te kijken hoe het gaat.
Uit onderzoek weten we dat oefenprogramma’s die zich richten op het verbeteren van spierkracht en balans de kans op een valincident verkleinen. Het Otago-oefenprogramma is wetenschappelijk getest en laat zien dat:
- Het aantal valongevallen af nam met 35%.
- Kracht en de balans verbeterde.
- Het vertrouwen om activiteiten te doen nam toe.

Twijfelt u of u een verhoogd valrisico heeft en of valpreventie iets voor u is?
Neem dan contact op met de praktijk.