Als u door uw huisarts naar ons bent verwezen voor de behandeling van uw duizeligheidsklachten dan is de oorzaak van uw klachten waarschijnlijk ‘Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid’.
Wat is BPPD
Benigne betekent ‘ goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismale staat voor ‘ in aanvallen optredend’.
Indien bij u de diagnose BPPD is gesteld dan heeft u dus te maken met een ongevaarlijke in aanvallen optredende, positieafhankelijke, draaiduizeligheid. BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden, namelijk in de halfcirkelvormige kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van draaiduizeligheid en een van de best behandelbare vormen. Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid, aanwezig enkele seconde na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De draaiduizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.
De behandeling van BPPD
De behandeling door uw therapeut bestaat uit het verplaatsen van de ‘oorkristallen’ vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige locatie. Bij deze methode worden vier opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt waarbij iedere beweging ongeveer 30 seconden wordt aangehouden. De hiervoor beschreven Epley methode is effectief bij 80% van de BPPD patiënten. BPPD blijft vaak onbehandeld omdat het niet herkend wordt en omdat de symptomen zich vaak spontaan oplossen (binnen 6 mnd.). De meest voorgeschreven medicijnen onderdrukken de evt. misselijkheid maar hebben vaak maar weinig effect op de duizeligheid. Vooralsnog blijken voor deze vorm van duizeligheid de specifieke manoeuvres en de z.g.n. gewenningsoefeningen het best te werken.
Wat is vestibulaire duizeligheid?
Hinderlijke evenwichtsstoornissen of duizeligheid kan komen wanneer het evenwichtsorgaan uitvalt door bijvoorbeeld neuritis vestibularis. Wankelen en het gevoel dat u uit evenwicht raakt, wat erger wordt bij snelle bewegingen, kunnen symptomen zijn. Vestibulaire revalidatie kan dan zinvol zijn.
Wat is vestibulaire revalidatie?
Bij vestibulaire revalidatie richten we vooral op het verbeteren van het evenwicht en het verminderen van de duizeligheidsklachten. Er worden bepaalde oefeningen gedaan die de hersenen trainen, deze oefeningen kunnen de klachten tijdelijk opwekken. Het provoceren van deze klachten kunnen onnatuurlijk voelen maar dit is belangrijk om de therapie effectief te laten zijn.
Voor extra informatie over Duizeligheid en Evenwicht, klik hier.
Hier vindt u het overzicht van fysio- en oefentherapeuten die scholing bij het Kenniscentrum Duizeligheid hebben gevolgd.