Bij artrose is er sprake van verandering van kwaliteit van het kraakbeen. Hierdoor kan het kraakbeen tussen de gewrichten verminderen. Het kraakbeen werkt als een soort schokdemper en zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt. Artrose komt het meest voor in de heupen, knieën, schouders, nek en handen. Fysiotherapie kan ervoor zorgen dat de klachten verminderen.
Veelvoorkomende klachten bij artrose zijn: pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten, ochtendstijfheid, vermoeidheid, crepitaties oftewel krakende geluiden bij bewegen en een mindere spierkracht.
Door middel van een vraaggesprek met de fysiotherapeut worden uw klachten besproken.
Mogelijke risicofactoren voor artrose zijn:
- Geslacht: onderzoek toont aan dat vrouwen vaker last hebben van artrose;
- Overgewicht;
- Blessure: heeft u (in het verleden) een ernstige blessure opgelopen, dan kan dit de kans op artrose vergroten;
- Beroep: als u dagelijks zwaar lichamelijk werk verricht, zal dit de gewrichten extra belasten;
- Zware belasting door intensieve sporten, zoals bal-, vecht- of krachtsporten;
- Gewrichtsontstekingen;
- Gewrichtsaandoeningen;
- Laxiteit: flexibele gewrichtsbanden en spieren.
Zoals hierboven vermeld is overgewicht een risicofactor, mocht u overgewicht hebben dan zal de fysiotherapeut u advies geven op het gebied van een gezonde levensstijl. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat patiënten met overgewicht bij gewichtsvermindering van tien procent voor vijftig procent minder pijn kunnen hebben.
Ook bij ernstige artrose klachten of beperkingen is bewegen en oefenen geschikt. Het is belangrijk om te beseffen dat de fysiotherapeut uw artrose niet zal kunnen genezen.
Bewegen en oefenen bij artrose is veilig en wetenschappelijk bewezen effectief. De therapie en de daarbij behorende oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren, het bevorderen van de beweeglijkheid van de gewrichten, de normale bewegingspatronen en het verbeteren van de conditie.
De fysiotherapeut kan advies en informatie geven over veilig bewegen, afgestemd op uw behoeften en mogelijkheden.
Voor meer informatie over Artrose en Fysiotherapie, klik hier.
Vanuit de zorgverzekeraar worden de eerste 12 behandelingen bij artrose vergoed vanuit de basisverzekering als er een verwijzing aanwezig is. Deze behandelingen vallen onder het eigen risico.